English

På en vandring langs Pilegrimsledene til Trondheim, passerer du mange lokalmatprodusenter. Trøndelag har helt spesielle naturgitte forutsetninger for at maten her blir ekstra god! Bønder, fiskere, samlere og jegere har i tusener av år foredlet råvarene og skapt historier til maten som produseres her.

Når du får servert mat fra vår café Streif, vil du få servert mat som er produsert lang Pilegrimsledene som kommer inn til Trondheim. Produktene er nøye valgt ut på grunn av deres kvalitet og særegne historie. Produsentene er stolte bærere av en sterk mattradisjon i Trøndelag som vi er beæret over å presentere. Vi håper smaken vil inspirere til å besøke mer av Trøndelags rike matfat.


St. Olavsleden går i fotsporene til helgenkongen Olav fra Selånger i Sverige, via Stiklestad til Trondheim.

Langs St.Olavsleden finner vi typiske trønderske gårdsbruk. Mange av gårdene ligger på små høyder omgitt av frodig åkerlandskap. Andre er plassert i bratte skråninger hvor gårdshus og stabbur klamrer seg fast.

Langs St. Olavsleden har vi inngått samarbeid med følgende matprodusenter:

Selskapet Gull i munn består av gårdene Rølia, Bjerkem, Ner-Salberg, Fuldseth og Grandan Midtre på Innherred. De har slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn – gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi. Et verdifullt innslag i kosten, ispedd sunt bondevett og kjærlighet til naturen.

Fra selskapet Gull i munn får vi det fantastiske urkornet som vi bruker i våre bakverk ved Streif Café og Bakeri.

Haugslia gård er en sentrumsnær gård i Verdal nord i Trøndelag, med produksjon av gris, korn, potet og gulrot, samt noe grønnsaker. Gården er en familiebedrift, og har vært drevet i familien i flere generasjoner. Den første og eldste bygningsmassen er fra 1700-tallet, mens det som i dag utgjør firkanttunet er bygd i 1836.
I gårdsbutikken selger de lokale råvarer som i hovedsak er egenproduserte. De dagene det er betjent er det rikt utvalg av andre leverandører i distriktet samt andre nisjeprodusenter.

Fra Haugslia gård får vi den smaksrike Pulled Pork.


Det er lite vi vet om 1100-tallets kloster ved Munkeby i Frol ved Levanger. Cistercienserklosteret bla sannsynligvis oppført av engelske munker i siste halvdel av 1100-tallet og tatt i bruk før 1180 og nedlagt allerede på 1200-tallet da munkeklosteret på Tautra ble oppført og antakelig tok over noe av eller hele aktiviteten. Klosterkirken ble deretter i århundrer brukt som menighetskirke inntil den ble ødelagt av brann. Gården Munkeby forble et bruk under Tautra-klosteret frem til reformasjonen. I 2009 åpnet cisterciensermunker fra Citeaux i Frankrike et nytt kloster. Det nye klosteret ligger like ved det gamle. Her produseres den nydelige munkebyosten som i følge Eivind Hellstrøm er en av Norges beste oster.


Surf Kombucha Inderøy

Maren Aasen Guichard er født og oppvokst ved Gangstad Gårdsysteri, hvor de lager ost og iskrem av gårdens ferske kumelk. Gjennom oppveksten har hun lært seg å sette pris på gode råvarer og godt handverk. Hun er utdannet ernæringsterapeut, og lidenskapelig opptatt av sunn mat og drikke. Mannen Luca Guichard er født i Norge, men har vokst opp i Portugal, hvor surfing har vært en viktig del av livet. Han deler Marens interesse for fysisk aktivitet og sunt kosthold.

Kombucha er fermentert te som skal ha helsebringende egenskaper. Fra Surf Kombucha Inderøy får vi den sprudlende Surf Kombucha.

Velbekomme!

I Middelalderen reiste antakelig de fleste pilegrimer til Pilegrimsmålet i Nidaros med båt.

Kystpilegrimsleia er en seilingsled som starter i Egersund, og går langs Norges ville og vakre kystlinje. Etapper på land er også merket for vandring. Frodige øyer og små forblåste skjær danner en unik skjærgård og et rikt marint miljø som folk har visst å utnytte fra den tidligste bosetning av landet for over ti tusen år siden. På vei til Pilegrimsbyen kan du besøke nøkkelsteder som hver har sin helt egne historie.

Langs Kystpilegrimsleia får du smakebiter fra vår marine historie og møte stolte produsenter av tradisjonell mat med moderne vri.

Ankeret Mat AS er en liten familiebedrift hvor tre generasjoner driver handverksmessig framstilling av påleggssild og sildeprodukter. De holder til ytterst i havgapet på Trøndelagskysten på den vesle øya Kråkvåg, midt mellom Ørland og Hitra. Oppskriftene er basert på gamle familiehemmeligheter, og tilpasset dagens smak og råvaretilgang.

Fra Ankeret Mat AS får vi den smakfulle Eplesilda.

Garnviks Røkeri er en liten familiebedrift fra Frøya i Trøndelag. De ble etablert januar 2014 og har siden da gjort seg bemerket. Deres verdigrunnlag smaker du i produktene deres: Ekte råvarer, utsøkt smak, kvalitetsgaranti og kombinasjon av ny og gammel matkunnskap.

Fra Garnviks Røkeri får vi den deilige kaldrøkte chillilaksen.

Rotvoll Safteri flyttet sommeren 2000 til «Det økologiske hus» på Rotvoll i Trondheim, og tok først i bruk navnet Corona Safteri. Landhandelen, som «Kristoffertunet» hadde startet før, ble innlemmet i virksomheten og et bakeri ble etablert. I 2010 ble «Det økologiske hus» og «Kristoffertunet» slått sammen til det vi i dag kjenner som Camphill Rotvoll. I dag jobber nær 40 mennesker på stedet, og i 2013 skiftet de navn til Rotvoll Safteri.

Fra Rotvoll Safteri får vi den herlige Plomme- og Ingefærsaften.

Velbekomme!

Den mest brukte Pilegrimsleden i Norge er Gudbrandsdalsleden.

Den bukter seg gjennom frodig landskap på Østlandet til dype daler og over det majestetiske Dovrefjell, der leden kommer inn i Trøndelag. Her har folk livnært seg av det fjellet har hatt å by på og vi har inngått samarbeid med følgende matprodusenter fra Gudbrandsdalsleden:

Eidsmo slakteri finner du på Kvål, sør for Trondheim. På Eidsmo har de fokus på kvalitetssikring i alle ledd. Kvalitetspolitikk tilsier rene kjøttvarer med jevn, høy kvalitet. Å speke betyr rett og slett å tørke. På Eidsmo sitt tørkeloft er det bare å la tiden hjelpe til for å få den unike smaksopplevelsen. Magien på tørkeloftet!

Fra Eidsmo slakteri får vi den smakfulle påleggsskinka.

Hognamat AS befinner seg vest for Forollhogna. De foredler spekemat inspirert av den barske villmarken som omgir plassen. Hognamat benytter kjøtt fra lam, rein, hjort, elg og moskus og krydrer dette med rips, einerbær og andre buskvekster. De jakter på nye smaker basert på lange familietradisjoner og kompromissløs sans for kvalitet. Hognamat er vill og rett på smak.

Fra Hognamat AS får vi den rågode Moskuspølsa.

Grindal Ysteri er et lite, økologisk gardsysteri i Rennebu. Der yster de av fersk og upastaurisert melk fra ku og geit. På Grindal tar de i bruk de kvalitetene plassen gir; jord og skog, dyr og folk. Ressursene spiller best i lag: Skogen gir varme til vaskevann og ysteri. Samarbeid i nabolaget gjør at årshjulet ruller knirkefritt. Ku, sau og geit beiter sammen på artsrike og smakfulle beitemarker. I tillegg til næringsrikt fôr, sørger de for at dyra har det godt på alle måter. Tilbake får de frisk og feit melk. En rein råvare.

Fra Grindal Ysteri får vi den velsmakende blåmuggosten Råblå.

En søt ledsager til Råblå er den nydelige lynghonningen fra Bjørka fra Sparbu.

Jo-sætra er en liten bedrift som holder til i Oppdal. I 2013 begynte de å utvikle produkter av det naturen rundt har å by på, og en mangeårig hobby ble til levebrød. Det startet med kreklingsaft, bjørkesaft og produkter av rabarbra, og i dag har de ca 150 produkter. Råvarene til saft, sirup, gele og syltetøy plukker og dyrker de selv.

Fra Jo-sætra får vi den perlende og friske Bjørkesprett.

Velbekomme!

Østerdalsleden har utgangspunkt i Vadstena i Sverige som også var et pilegrimsmål i Middelalderen. Østerdalsleden går gjennom dype skoger, over fjell og dal, og bukter seg mellom nyttevekster og urter. Gjennom generasjoner har folk her lært seg å bruke skogenes ressurser til mat og medisiner.

Langs Østerdalsleden har vi inngått samarbeid med følgende matprodusenter:

Eggen Gardsysteri ble etablert i 2001 av Liv og Ola. Ysteriet er bygd vegg i vegg med fjøskjøkkenet, og melka pumpes direkte fra melketanken og over i ystekaret. Melka pasteuriseres før den blir til Fjellost, Fjellblå, Eggen spesial, Fjellgo’ og salatost. I tillegg lages det noen lokale tradisjonsprodukter som gubb og mølske. Det legges stor vekt på håndtverket i osteproduksjon. Eggen Gardsysteri har mottatt flere priser for sine produkter, sist gull for Fjellblå og sølv for Fjellgo’ i World Cheese Awards 2017 i London.

Fra Eggen Gardsysteri får vi den nydelige Salatosten.

Biene på Nordli Gård overvintrer i Rendalen for å få en tidligere start om våren. Rundt St. Hans flyttes bikubene opp til Brydalen for å produsere sommerhonning, mens de på sensommeren flyttes opp på fjellet for å samle lynghonning. Honningtavlene fra bikubene samles inn og slynges på Nordli Gård. Etter slynging siles honningen i en grovsil og en finsil, før honningen røres og tappes på glass. Honningen blir aldri varmebehandlet eller tilsatt andre ingredienser, og er et 100 % naturlig produkt.

Fra Nordli Gård får vi den deilige Lynghonningen.

Røros Mineralvannfabrikk ble etablert på 1900-tallet med Oliver Langen – «Brus-Oliver» – som bestyrer. Senere kjøpte han fabrikken og moderniserte den, og på full kapasitet kunne de etter hvert produsere hele 400 flasker per dag. Senere overtok og utviklet sønnen «Brus-Ole» og hans svigersønn «Brus-Erik» driften. Tidlig på 1980-tallet ble det pause, men i 2009 våknet selskapet til liv da rørosinger med kjærlighet til lokalprodusert mat og drikke og startet Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS. Blant eierne er etterkommere etter Brus-Oliver. I dag produseres både øl og mineralvann, og en 100 år gammel familietradisjon føres videre oppe på fjellet.

Fra Røros Mineralvannfabrikk får vi den smaksrike og perlende Rabarbrabrusen.

Velbekomme!

Trondheim ble et pilegrimsmål allerede i Middelalderen, da Nidarosdomen ble bygd over St. Olavs levninger i årene etter hans død i slaget på Stiklestad i 1030. Pilegrimstradisjonen holdt seg fram til 1537 da reformasjonen forbød pilegrimsvandring i de protestantiske områdene. Tradisjonen holdt seg levende i de katolske områdene i Europa, og etter et jevn nedgang i mange år, har den moderne pilegrimsbevegelsen i Europa vekket interessen for å gjenskape pilegrimsveier også mot Europas Nordligste pilegrimsmål, Trondheim. I 1997 ble pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim og fra Sundsvall til Trondheim via Stiklestad merket, og vi ser igjen en økt interesse for pilegrimsvandring i Norden. I dag definerer pilegrimen sin egen reise. Uansett motivasjon er Trondheim målet, og vertskapene i byen er klare for å ta imot dem. Pilegrimsbyen Trondheim skal styrke Trondheim som pilegrimsmål og ruste vertskapene for å ta imot pilegrimene som kommer gående til byen.

I Pilegrimsbyen Trondheim har vi inngått samarbeid med følgende produsenter:

Begynnelsen til Rotvoll Safteri finner vi på Olsby gård på Tangen i Hedemark, der Kåre Godager i mange år drev Helios Safteri. Virksomheten på Tangen tok slutt og i flere år sto maskinene og tankene uvirksomme, helt til Ølen Safteri ble etablert i 1991 og tok over virksomheten. Sommeren 2000 flyttet de til «Det økologiske hus» på Rotvoll i Trondheim og tok navnet Corona Safteri. Landhandelen, som «Kristoffertunet» hadde startet før, ble innlemmet i virksomheten og et bakeri ble etablert. I 2010 ble «Det økologiske hus» og «Kristoffertunet» slått sammen til det vi i dag kjenner som Camphill Rotvoll. I dag er vi nær 40 mennesker som arbeider på stedet. I 2013 skiftet vi navn til Rotvoll Safteri.

Fra Rotvoll safteri får vi den friske saften på glassflaske.

Trondheim Sjokolade er en liten sjokoladefabrikk som tilbyr håndlaget sjokolade laget av råvarer av høyeste kvalitet.
Alma er en håndverker innen sjokolade. Hun kommer opprinnelig fra Singapore men vokste opp her i Norge. Hun har vært interessert i sjokolade siden ung alder og har en lidenskap for nyskaping. Hennes interesse utviklet seg under oppveksten og hun valgte å lære seg mer om sjokolade ved å gå i lære hos verdensmester Wei Loon Tan fra Academy of Pastry Arts i Malaysia, en av verdens mest anerkjente skoler for konditorerer, prisbelønte Nat Bletter fra Madre Chocolate i Hawaii og Frédéric Bau, grunnleggeren av The Valrhona Chocolate School i Frankrike. Som enhver håndverker har hun en dyp respekt og lidenskap for alle elementer i sitt håndverk.

Fra Trondheim Sjokolade får vi de deilige konfektbitene våre med smaker fra flere pilegrimsdestinasjoner.

Fagtrykk er Midt-Norges største grafiske bedrift med hovedkontor i Trondheim og avdelinger i Namsos, Steinkjer og Orkanger. Vi har fokus på gode løsninger, høy kvalitet og leveringsdyktighet. Produksjon og salg på alle fire avdelinger er med å forsterke dette. En moderne maskinpark kombinert med faglig kompetanse, gir gode forutsetninger for deg som kunde og for oss som jobber i Fagtrykk.

Fra Fagtrykk har utviklet vår grafiske profil og utvikler all vår emballasje.